Duo Heemsbergen & van Jaarsveld

Het op een jonge en sprankelende manier uitvoeren van traditionele werken hebben Angélique Heemsbergen en Nicole van Jaarsveld als doel. Het ‘open karakter’ van hun recitals wordt door het publiek zeer gewaardeerd.

Angélique en Nicole vormen ruim 15 jaar een duo. Hun 10-jarig jubileum bekroonden zij met het uitbrengen van een cd met werken van Johannes Brahms, Francis Poulenc en Gerald Finzi. In deze muziek én in de samenwerking tussen Angélique en Nicole staan muzikaal samenspel en een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal.

In de afgelopen jaren waren Angélique en Nicole te horen in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, De Oosterpoort Groningen en TivoliVredenburg, alsook live tijdens het Programma Viertakt Podium en Opium op Radio 4. Het duo is ook werkzaam voor Stichting Muziek in Huis, de grootste kamermuziekorganisatie van Nederland, die kamermuziekconcerten in zorgcentra verzorgt op het niveau van reguliere concertzalen.

Klarinettiste Nicole van Jaarsveld won tweemaal de kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium. Ze speelt in diverse kamermuziekensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Met het Vivezza Trio en Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld was ze meerdere keren live te horen op radio 4. Nicole soleerde in o.a. ‘Gnarly Buttons’, het klarinetconcert van John Adams. Ook remplaçeerde ze bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Haar studies volgde ze aan het Conservatorium van Utrecht bij Herman Braune en Bas de Jong en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Sjef Douwes. Haar masteropleiding kamermuziek rondde ze af aan het Utrechts Conservatorium bij Céleste Zewald met uitstekend resultaat. Masterclasses volgde ze bij onder andere Michael Collins, Charles Neidich, Martin Fröst en Ralph Manno.

Programmavoorstellen

I Fraulein Klarinette

De persoonlijke keuze van Angélique en Nicole uit de mooiste muziek voor klarinet en piano. De Sonates van Johannes Brahms worden gezien als het hoogtepunt uit de literatuur voor deze bezetting en vragen om de hoogste vorm van samenspel. Niet voor niets noemde Brahms deze ‘Sonaten für Klavier und Klarinette’ en geen klarinetsonates. In dit programma staat opus 120 nr 1 centraal. Brahms schreef de Sonates voor klarinettist Richard Mühlfeld en gaf hem de bijnaam Fräulein Klarinette vanwege zijn wonderschone toon. De 5 Bagatelles van Gerald Finzi verdienen meer bekendheid. Finzi componeerde deze 5 karakteristieke delen, variërend van romantische melodieën tot virtuoze fuga’s, uit liefde voor de klarinet. In de Sonate van Francis Poulenc zijn het de extreme momenten van uitbundigheid en verstilling die deze muziek tot een fantastisch werk maken.

Luister in dit programma live naar het intense samenspel tussen Angélique en Nicole met deze prachtige werken, die ook zijn vereeuwigd op hun jubileumcd.

Gerald Finzi (1901 – 1956)
5 Bagatelles Opus 23

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Sonate in f für Klavier und Klarinette Opus 120 nr 1 (1894)

Francis Poulenc (1899 – 1963)
Sonate (1962)

II Virtuoze verbintenis

Zonder vader en zoon Baermann was dit programma er niet geweest, of toch wel? Voor deze virtuoze klarinettisten schreven o.a. Mendelssohn en Weber meerdere grootse werken, maar de werken voor klarinet en piano dan juist weer niet… Hun verbintenis is de inspiratie voor dit virtuoze programma. Mendelssohn componeerde zijn klarinetsonate in 1824, hij was toen pas 15. Deze sonate is echte kamermuziek: zowel piano als klarinet zijn solist en begeleider. De “Baermannen” schreven zelf ook veel muziek voor klarinet. Van vader Heinrich staat het prachtige Adagio op het programma. Wolfgang Amadeus Mozart schreef het Klarinetkwintet speciaal voor Anton Stadler en zijn bijzondere bassetklarinet. Mozart huwde Constanze, de nicht van Carl Maria van Weber, wiens virtuoze en operateske Grand Duo Concertant het programma besluit.

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
Sonate (1824)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
(delen uit:) Klarinetkwintet KV 581

Heinrich Joseph Baermann (1784 – 1847)
Adagio

Carl Maria von Weber (1786 – 1826)
Grand Duo Concertant Opus 48

III Joie de vivre

Een levendig programma met als basis Franse muziek voor klarinet en piano door de eeuwen heen. François Devienne is zijn tijd ver vooruit in zijn virtuoze eerste sonate. Camille Saint-Saëns voltooide zijn klarinetsonate vlak voordat hij stierf en laat daarin nog eenmaal zijn vakmanschap in het schrijven van melodische en harmonische lijnen klinken. Francis Poulenc schreef zijn sonate voor (jazz)klarinettist Benny Goodman en laat hierin alle kleuren van de klarinet tot leven komen. Nadia Boulanger spoorde haar compositiestudent Astor Piazzolla aan vooral geen Europese muziek te schrijven, maar zijn Argentijnse hart te volgen. Dit programma sluit af met zijn vurige en intense Histoire du tango.

François Devienne (1759 – 1803)
Première Sonate

Camille Saint-Saëns (1835 – 1921)
Sonate Opus 167

Francis Poulenc (1899 – 1963)
Sonate (1962)

Astor Piazzolla (1921 – 1992)
(delen uit:) L’Histoire du tango (1985)

IV Duitse virtouzen - Veldtbergen Trio (hoorn, klarinet en piano)

De lyrische Legenden van Dvorák, het meeslepende Trio van Reinecke en het virtuoze spektakel met herkenbare thema’s in het Duo Concertant, variaties op thema’s uit Mozart’s Don Juan van Sobeck worden afgewisseld met werken voor hoorn en piano. Met de muziek van Franz Strauss laat hoornist Henk Veldt horen dat de hoorn ook een prachtig solo-instrument kan zijn. Aangevuld met delen uit het Klarinetkwintet van Mozart, gespeeld door Nicole en Angélique vormen deze werken een mooi Duits georiënteerd programma.

Antonin Dvorák (1841 – 1904)
Uit: Legenden opus 59

Franz Strauss (1822 – 1905)
Nocturno opus 7

Carl Reinecke (1824 – 1910)
Trio opus 274

Wolfgang A. Mozart (1756 – 1791)
(delen uit:) Klarinetkwintet KV581

Johann Sobeck (1831 – 1914)
Duo Concertant voor klarinet, hoorn en piano opus 5 Variaties op thema’s uit Mozart’s Don Giovanni