Duo Heemsbergen & van Jaarsveld

Het op een jonge en sprankelende manier uitvoeren van traditionele werken hebben Angélique Heemsbergen en Nicole van Jaarsveld als doel. Het ‘open karakter’ van hun recitals wordt door het publiek zeer gewaardeerd.

Angélique en Nicole vormen ruim 15 jaar een duo. Hun 10-jarig jubileum bekroonden zij met het uitbrengen van een cd met werken van Johannes Brahms, Francis Poulenc en Gerald Finzi. In deze muziek én in de samenwerking tussen Angélique en Nicole staan muzikaal samenspel en een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal.

In de afgelopen jaren waren Angélique en Nicole te horen in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, De Oosterpoort Groningen en TivoliVredenburg, alsook live tijdens het Programma Viertakt Podium en Opium op Radio 4. Het duo is ook werkzaam voor Stichting Muziek in Huis, de grootste kamermuziekorganisatie van Nederland, die kamermuziekconcerten in zorgcentra verzorgt op het niveau van reguliere concertzalen.

Klarinettiste Nicole van Jaarsveld (1983) won tweemaal de kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium. Ze speelt in diverse kamermuziekensembles waarmee ze concerten gaf in onder andere Het Concertgebouw en TivoliVredenburg. Met het Vivezza Trio en Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld was ze meerdere keren live te horen op radio 4. Nicole soleerde in o.a. ‘Gnarly Buttons’, het klarinetconcert van John Adams. Ook remplaçeerde ze bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Haar studies volgde ze aan het Conservatorium van Utrecht bij Herman Braune en Bas de Jong en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Sjef Douwes. Haar masteropleiding kamermuziek rondde ze af aan het Utrechts Conservatorium bij Céleste Zewald met uitstekend resultaat. Masterclasses volgde ze bij onder andere Michael Collins, Charles Neidich, Martin Fröst en Ralph Manno.

Programmavoorstellen

I Fraulein Klarinette

De persoonlijke keuze van Angélique en Nicole uit de mooiste muziek voor klarinet en piano.

De Sonates van Johannes Brahms worden gezien als het hoogtepunt uit de literatuur voor deze bezetting en vragen om de hoogste vorm van samenspel. Niet voor niets noemde Brahms deze ‘Sonaten für Klavier und Klarinette’ en geen klarinetsonates. In dit programma staat opus 120 nr 1 centraal. Brahms schreef de Sonates voor klarinettist Richard Mühlfeld en gaf hem de bijnaam Fräulein Klarinette vanwege zijn wonderschone toon.

Wolfgang Amadeus Mozart schreef het Klarinetkwintet speciaal voor Anton Stadler en zijn bijzondere bassetklarinet. Het werk is een hoogtepunt uit de literatuur voor klarinet.

De 5 Bagatelles van Gerald Finzi verdienen meer bekendheid. Finzi componeerde deze 5 karakteristieke delen, variërend van romantische melodieën tot virtuoze fuga’s, uit liefde voor de klarinet. Luister in dit programma live naar het intense samenspel tussen Angélique en Nicole met deze prachtige werken, waarvan er 2 zijn vereeuwigd op hun jubileumcd.

Gerald Finzi (1901 – 1956)
5 Bagatelles Opus 23
I Prelude
II Romance
III Carol
IV Forlana
V Fughetta

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
(delen uit:) Klarinetkwintet KV581
I Allegretto
II Larghetto
III Menuetto – Trio
IV Allegretto con Variazioni

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Sonate in f für Klavier und Klarinette Opus 120 nr 1 (1894)
I Allegro appassionato
II Andante un poco adagio
III Allegretto grazioso
IV Vivace

II Joie de Vivre

Een levendig programma met Franse muziek voor klarinet en piano door de eeuwen heen.

François Devienne is zijn tijd ver vooruit in zijn virtuoze eerste sonate. Camille Saint-Saëns voltooide zijn klarinetsonate vlak voordat hij stierf en laat daarin nog eenmaal zijn vakmanschap in het schrijven van melodische en harmonische lijnen klinken. Zelfs de samba heeft een plek in dit programma; Zuid-Amerikaanse invloeden op Darius Milhaud klinken door in Scaramouche en tot slot zijn er de extreme momenten van uitbundigheid en verstilling in de Sonate van Francis Poulenc.

François Devienne (1759 – 1803
Première Sonate
I Allegro con spiritoso
II Adagio
III Rondo Allegretto

Camille Saint-Saëns (1835 – 1921)
Sonate Opus 167
I Allegretto
II Allegro animato
III Lento
IV Molto allegro

Darius Milhaud (1892 – 1974)
Scaramouche Opus 165d
I Vif
II Modéré
III Brazileira

Francis Poulenc (1899 – 1963)
Sonate (1962)
I Allegro tristamente
II Romanza
III Allegro con fuoco

III Blue

De Sonate voor klarinet en piano uit 1942 is het eerst gepubliceerde werk van Leonard Bernstein. Luister in dit werk naar het ontstaan van Bernsteins karakteristieke stijl, die ook klinkt in de heerlijke muziek uit ‘West Side Story’. Bernstein speelde zelf als pianist de première van de klarinetsonate van Francis Poulenc samen met (jazz)klarinettist Benny Goodman.

Pianist en radiomaker Alec Templeton componeerde ‘Pocket Size Sonate No. 1’ en gebruikte diverse elementen uit de jazz. We eindigen met spetterende Amerikaanse muziek: onze eigen versie van de Rhapsody in Blue van George Gershwin. Een opzwepend programma met bekende werken en jazzy invloeden!

Leonard Bernstein (1918 – 1990)
Sonata (1942) 
I Grazioso
II Andantino – Vivace a leggiero

Leonard Bernstein (1918 – 1990)
Maria & Tonight
Uit: West Side Story

Alec Templeton (1912 – 2008)
Pocket Size Sonate No. 1
I Improvisation
II Modal Blues
III In Rhythm

Francis Poulenc (1899 – 1963)
Sonate (1962)
I Allegro tristamente
II Romanza
III Allegro con fuoco

George Gershwin (1898 – 1937)
Rhapsody in Blue