Williams Quintet

Door de bijzondere bezetting in een perfecte mix van strijkers, blazers én piano ontstaan de mooiste klankkleuren. Het lyrische en romantische spel van viool, cello, klarinet, hoorn en piano doet denken aan filmmuziek.

Het Williams Quintet, vernoemd naar het kwintet in D majeur van Ralph Vaughan Williams, valt op door de bijzondere bezetting van hoorn, klarinet, viool, cello en piano. Het Williams Quintet is een van de vaste ensembles binnen Stichting KamerMuziek Utrecht. Deze stichting wil bijzondere, maar onbekende werken en componisten onder de aandacht brengen van het publiek. Het gevarieerde gezelschap van jonge professionele musici heeft één grote overeenkomst: de passie voor kamermuziek die verder gaat dan de traditionele kwartetten en kwintetten.

Zo veelzijdig als de bezetting van dit kwintet is, zo veelzijdig zijn ook de musici. Ze studeerden afzonderlijk aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Zwolle en Wenen. Als kwintet werden ze gecoacht door o.a. Herman Jeurissen, Marian Bolt en Chris Duindam.

Het kwintet gaf concerten op uiteenlopende locaties; zowel in concertzalen als in theaters.

Programmavoorstel

Kwintetten

Het Kwintet van Vaughan Williams uit 1898 is een van zijn vroegere kamermuziekwerken. Hij heeft zich voornamelijk laten beïnvloeden door Johannes Brahms, maar toch is ook duidelijk Engelse charme en vooral humor (bijvoorbeeld in het Intermezzo) hoorbaar. Vaughan Williams wilde niet dat zijn vroege werken zouden worden uitgegeven. Zijn vrouw Ursula Vaughan Williams stond 40 jaar na zijn dood in 1958 toe, dat bepaalde werken toch gepubliceerd en uitgevoerd mochten worden, waaronder dit Kwintet in D majeur.

Zdeněk Fibichs internationale opvoeding is terug te horen in zijn werken. Zijn Duits-romantische idioom met invloeden van Weber, Mendelssohn, Schumann en later Wagner heeft aspecten uit de Boheemse volksmelodieën en ritmes.
Fibich schreef meer dan 600 werken, waaronder 7 opera’s en zijn bekendste werk Poem voor solo piano. In het kwintet gebruikt Fibich de blaas- en strijkinstrumenten naast de piano om ongebruikelijke toonkleuren te creëren. Fibichs uitgever wilde een versie voor standaard pianokwintet, in de veronderstelling dat de originele versie niet zou verkopen.

.

Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958)
Kwintet in D Majeur
I Allegro moderato
II Intermezzo: Allegretto
III Andantino
IV Finale: Allegro molto

Zdeněk Fibich (1850 – 1900)
Kwintet in D majeur opus 42
I Allegro non tanto
II Largo
III Scherzo – con fuoco e feroce
IV Finale – Allegro con spirito