Duo Heemsbergen & van Jaarsveld

Het op een jonge en sprankelende manier uitvoeren van traditionele werken hebben Angélique Heemsbergen en Nicole van Jaarsveld als doel. Het ‘open karakter’ van hun recitals wordt door het publiek zeer gewaardeerd.

Angélique en Nicole vormen ruim 10 jaar een duo. Hun 10-jarig jubileum bekroonden zij met het uitbrengen van een cd met werken van Johannes Brahms, Francis Poulenc en Gerald Finzi. In deze muziek én in de samenwerking tussen Angélique en Nicole staan muzikaal samenspel en een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal.

In de afgelopen jaren waren Angélique en Nicole te horen in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, De Oosterpoort Groningen en TivoliVredenburg, alsook live tijdens het Programma Viertakt Podium en Opium op Radio 4. Het duo is ook werkzaam voor Stichting Muziek in Huis, de grootste kamermuziekorganisatie van Nederland, die kamermuziekconcerten in zorgcentra verzorgt op het niveau van reguliere concertzalen.

Hun voorliefde voor kamermuziek leidde ertoe Stichting KamerMuziek Utrecht op te richten. Een stichting die werken programmeert met piano en klarinet in de basis uitgebreid met blazers en strijkers.

Samen met violiste Inger van Vliet vormen Nicole en Angélique sinds 2009 het Vivezza Trio. Na het winnen van de Kamermuziekmarathon van het Utrechts Conservatorium speelden zij de afgelopen jaren vele concerten.

Programmavoorstellen

I Fraulein Klarinette

De persoonlijke keuze van Angélique en Nicole uit de mooiste muziek voor klarinet en piano. De Sonates van Johannes Brahms worden gezien als het hoogtepunt uit de literatuur voor deze bezetting en vragen om de hoogste vorm van samenspel. Niet voor niets noemde Brahms deze ‘Sonaten für Klavier und Klarinette’ en geen klarinetsonates. In dit programma staat opus 120 nr 1 centraal.

Brahms schreef de Sonates voor klarinettist Richard Mühlfeld en gaf hem de bijnaam Fraulein Klarinette vanwege zijn wonderschone toon. De 5 bagatelles van Gerald Finzi verdienen meer bekendheid. Finzi componeerde deze 5 karakteristieke delen, variërend van romantische melodieën tot virtuoze fuga’s, uit liefde voor de klarinet. In de Sonate van Francis Poulenc zijn het de extreme momenten van uitbundigheid en verstilling die deze muziek tot een fantastisch werk maken. Luister in dit programma live naar het intense samenspel tussen Angélique en Nicole met deze prachtige werken, die ook zijn vereeuwigd op hun jubileumcd.

Gerald Finzi (1901 – 1956)
5 Bagatelles Opus 23
I Prelude
II Romance
III Carol
IV Forlana V Fughetta

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Sonate in f für Klavier und Klarinette Opus 120 nr 1 (1894)
I Allegro appassionato
II Andante un poco adagio
III Allegretto grazioso
IV Vivace

Francis Poulenc (1899 – 1963)
Sonate (1962)
I Allegro tristamente
II Romanza
III Allegro con fuoco

II Blue

De sonate voor klarinet en piano uit 1942 is het eerst gepubliceerde werk van Leonard Bernstein. Luister in dit werk naar het ontstaan van Bernsteins karakteristieke stijl, die ook klinkt in de heerlijke muziek uit ‘On The Town’ en ‘West Side Story’. Bernstein speelde zelf als pianist de première van de klarinetsonate van Francis Poulenc samen met (jazz)klarinettist Benny Goodman.

De Amerikaan Alec Wilder schreef zowel populaire als klassieke muziek. Zijn sonate uit 1963 zit vol met elementen uit de jazz. We eindigen met spetterende andere Amerikaanse muziek: onze eigen versie van de Rhapsody in Blue van George Gershwin. Een opzwepend programma met bekende werken en jazzy invloeden!

Leonard Bernstein (1918 – 1990)
Sonata (1942) 
I Grazioso
II Andantino – Vivace a leggiero

Leonard Bernstein (1918 – 1990)
Lucky to be me
Uit: On the town

Leonard Bernstein (1918 – 1990)
Maria & Tonight
Uit: West Side Story

Alec Wilder (1907 – 1980)
Sonate (1963)
I Allegro moderato
II Andante
III Grazioso

Francis Poulenc (1899 – 1963)
Sonate (1962)
I Allegro tristamente
II Romanza
III Allegro con fuoco

George Gershwin (1898 – 1937)
Rhapsody in Blue